Şeker Fabrikası Özelleştirmesiyle İlgili Panel Düzenlendi

Odamız ev sahipliğinde, Erzincan Şeker Fabrikasının özelleştirme sürecini istişare etmek üzere Müftülük konferans salonunda geniş katılımlı panel düzenlendi. Sektörün tüm yönlerinin ele alındığı panelde, açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Yönetim Kurulu Başkanımız Hayati Gürkan’ın yaptığı soru cevap bölümüne geçildi. Konya Şeker eski Genel Müdürü Yavuz Erence, sektör tecrübelerini katılımcılara aktararak detaylı bilgiler verdi. Ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlanarak, halkımızın da ortaklığıyla Odamızın çatısı altında kurulacak olan şirketle ihaleye girilmesi ile ilgili ileriye dönük fikir alış verişi yapıldı.

Toplantıda katılımcılara hitap eden Yönetim Kurulu Başkanımız Hayati Gürkan konu ile ilgili olarak; “Bilindiği üzere diğer şeker fabrikaları gibi Erzincan Şeker Fabrikası da 11 Nisan 2018 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, ihale yöntemiyle satılacaktır. 1956 yılından bu yana şehrimizin ve bölgemizin ekonomisine katkı sağlayan fabrikamız ile ilgili özelleştirme haberlerinin duyulması ile birlikte üzerine düşen görev ve sorumluluk bilinciyle hareket eden Odamızın son günlerdeki tek gündem maddesini şeker fabrikası oluşturmaktadır. Şartnamenin satışa çıkarıldığı ilk gün Özelleştirme İdaresinden Odamız bünyesinde faaliyet gösteren bir şirketimiz adına şartnamemizi aldık, gerekli incelemeleri ve tespitleri yaparak, fabrikamızla ilgili neler yapılması gerektiğini ve izlenecek yolu tespit etmiş durumdayız.

Erzincan olarak bize düşen görev, fabrikamıza sahip çıkmaktır. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yerel dinamikleri harekete geçirerek oluşturulacak olan bir ortak girişimle fabrikamızın devamlılığını sağlamak için Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında kurulacak olan bir şirket aracılığı ile bu fabrikayı Erzincan’a kazandırmanın gayreti içerisindeyiz.

Sorumluluğumuzun bilinciyle halis niyetlerle çıktığımız bu yolda başta üyelerimiz olmak üzere tüm tüccarımızın, esnafımızın, çiftçimizin hatta işçimizin de desteğine ihtiyacımız vardır. Erzincan’da ki birlik ve beraberlik ruhunu canlı tutarak neler yapabileceğimizi yakın tarihimizde herkese gösterdik. Olmaz demedik. Türkiye’de başka bir örneği yok demedik. Dört sivil toplum kuruluşu bir araya geldik ve Erzincan’ımıza hayvancılık sektöründe çığır açacak Damızlık Düve Merkezini kazandırdık.

Şimdi de Şeker Fabrikası için Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Pancar Kooperatifi ve üyelerimizle kuracağımız şirketi halka arz etmeyi hedefliyoruz. Hisse satışından elde edilecek gelir ile 11 Nisan’da ihaleye girilecek, ihalenin olumsuz sonuçlanması durumunda kim ne kadar para yatırmış ise paralar kişilere geri iade edilecektir. Bizim için ne kadar para toplandığı kadar kaç kişinin bu oluşuma destek vereceği de önemlidir.

Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak şeker fabrikasının yerelde oluşturulacak bu şirkete yani Erzincan’a kazandırma noktasında gecemizi gündüzümüze katıp çalışmaya varız. Sizin de aynı hassasiyetle şehrimize sahip çıkarak bu sorunu çözmek adına her zaman olduğu gibi yine taşın altına elinizi koyacağınıza inancımız sonsuzdur.” ifadelerine yer verdi.